1. Retriever kontra méhecske

Egy szép nyári napon Beni gazdája a kertben dolgozott, amikor kutyusa odament hozzá és segítségét kérte. A gazdi rögtön látta, hogy baj van, és gyorsan elhozta hozzánk a rendelőbe. Érkezésükkor ezt a képet láttuk:

 

 

Beni nyelve és nyelvgyöke a normális méret többszörösére duzzadt, száját be sem tudta csukni, nyelni sem tudott. Az alábbi képen is látszik, hogy a nyála is kicsurgott a szájából.

 

 

Szerencsére még azelőtt el tudtuk kezdeni a kezelést, hogy a súlyos ödéma elérte volna a garatot, így nem alakult ki komoly légzészavar. Beni kapott vénás gyógyszereket, amik hatására a duzzanat szépen lecsökkent, és ő hazamehetett.

Allergiás reakció hatására pl. darázs, vagy méhecske csípés, gyakran találkozunk ödémás duzzanat képződéssel. Ami mégis különösen emlékezetessé tette számunkra Beni esetét, az a kutya viselkedése volt.

Beni egy pillanatra sem esett pánikba, pedig biztosan félelmetes lehetett számára a helyzet. Mindvégig bizalommal tekintett ránk, emberekre, és türelmesen várta, hogy segítsünk rajta. Ez jól látszik a következő képen.

 

 

 Többek között az ilyen pillanatok miatt szeretjük annyira szép hivatásunkat, az állatok gyógyítását.

 
 

 
 
 

2. Nyuszi bajusz??

Az alábbi kép magáért beszél J:

 

 

A fenti nyuszinak sajnos fogállási zavara van. A nyulaknak, -rágcsáló révén- folyamatosan nőnek mind a metsző-, mind a zápfogai. Ennek a nyuszinak a metszőfogai nem jó irányba nőttek, így nem érnek össze, ennek megfelelően nem is kopnak. Ilyen esetekben rövidtávú megoldás lehet a fogak megkurtítása, de hosszútávon mindenképpen a metszőfogak teljes kihúzása indokolt. Ez a nyuszi nagyon ügyesen megtanulta, hogyan tud a metszőfogai használata nélkül is enni

 
 

 
 

3. Változatosság

Akik szeretik az állatokat, esetleg olvasni is szeretnek, azoknak szinte kötelező James Herriot angol állatorvos könyveit kézbe venni. Ő írta, hogy hálát ad Istennek az állatorvosi munka végtelen változatosságáért. Ezt sokszor mi is érezzük a rendelőben. Erre lehet jó példa a következő két kép, amely két egymást követő pácienst ábrázol, akiknek szerencsére nem volt komoly bajuk.

 

 Béla a 60 kg-os német dog:

 

 
 Majd egy kis pár grammos frissen kikelt mocsári teknős,
akit védett állat lévén, a vizsgálat után visszaengedtek életterébe.
 

 
 

 
 

4. Rambó cica esete a halszálkával

Rambó cicát gazdái azért hozták el a rendelőnkbe, mert aznap reggel azt vették észre, hogy nyeldekel, öklendezik, folyik a nyála, és halszálka darabok is voltak körülötte elszórva.

Fizikális vizsgálat során gyanítható volt, hogy valami a száj, vagy garatüregben zavarja a cicát, de amikor kinyitottuk a száját, ébren nem látszott semmi rendkívüli. A gazdi beleegyezésével elbódítottuk Rambót a részletesebb átvizsgálás érdekében. Amikor altatásban előrehúztuk Rambó nyelvét, leghátul a nyelvgyöknél észrevettünk egy apró, fehér nem odavaló képletet. Csipesszel óvatosan megfogva elkeztdük kihúzni, és nagy meglepetésünkre egy hatalmas halszálka lett az apró képletből, ami tőrszerűen befúródott előrefelé a macsek nyelvébe. Később megmértük, 5 cm hosszú volt! Nehéz elképzelni, hogy tudott ilyen mélyen, és ilyen szögben befúfódni a szálka. Szerencsére a szálka eltávolítása után a cica gyorsan meggyógyult.

 

Rambó cica:

 

 

A halszálka:

 

 
 

 
 

5. Varánusz elősesett hemipenisszel

Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a hüllőtartás. Sajnos azonban a a tartók egy része nem veszi figyelembe, hogy a hüllők tartásának speciális tartási és takarmányozási feltételei vannak, és a helytelen ellátás miatt, sokféle betegség alakulhat ki. Talán az egyik leggyakoribb probléma a nem megfelelő calcium, illetve D-vitamin ellátási zavar maitt kialakuló angolkór, és annak szövődményei. A rendelőnkbe szavannai varánuszt jelenlegi gazdája már betegen fogadta be. Nála feltehetően az angolkór szövődményeként ún. hemipenis előesés alakult ki.

 

Szavanna varánusz baloldali hemipenis előeséssel:

 

 

 Sajnos az előesés már régebbi keletű volt, és az előesett szerv vége már megsérült, így nem lehetett a kloákába visszahelyezni, így végül amputáció mellett döntöttünk. Hüllőknél a vizeletürítés a kloákán keresztül történik, így a műtét után a párzási képtelenségtől eltekintve az állat normál életet élhet.

 

Műtét után:

 

 

 Ébredés után:

 

 
 

 Ez az eset is felhívja a figyelmet az egzotikus állatok megfelelő tartására és takarmányozására.
Ha valaki hüllőt szeretne tartani, akár még a vásárlás előtt szívesen segítünk szaktanácsadással.

 
 
 

Kezdőlap