Kedvenceinket is fenyegető újabb veszélyforrás!

Hazánkban is egyre gyakoribb a szúnyogok által terjesztett, korábban egzotikusnak
hitt "nyavalyák", a bőrférgesség és a szívférgesség előfordulása.

Bizonyára emlékszik hitvallásunkra:

Bőrférgesség, szívférgesség

Szeretném röviden megismertetni a betegség mibenlétével.

A kutyások körében az első riadalmat az USA-ban terjedő szívférgesség  (okozója a Dirofilaria immitis) hírei a 90-es évek közepén keltették, pedig akkor már a bőrférgesség (okozója a Dirofilaria repens) hazánkban is jelen volt, bár még nem volt ennyire elterjedt.

Ezek a fonálférgek 6-7cm-től akár 25 cm-esek is lehetnek (a nőstények hosszabbak a hímeknél), egynemű fehér színűek. Elsődleges gazdaállatuk a kutyafélék (róka és farkas is), de megtelepedhetnek macskafélékben, menyétfélékben (vadászgörényben!), sőt az emberben is. Az emberi fertőződés a féreg szempontjából zsákutca, hiszen emberben nem tud szaporodni, egy idő után elpusztul. Emberekben a szívféreg általában a tüdőben okozhat - többnyire tünetmentes-csomókat, ami főleg tüdőszűréskor jelent differenciáldiagnosztikai problémákat.

Bőrférgesség, szívférgesség

A dirofiláriák köztigazdája többféle szúnyog, ami azt jelenti, hogy egyedfejlődésük során bizonyos fejlődési stádium bennük megy végbe. A gazdaszervezetben a kifejlett nőstény féreg a véráramba üríti kis lárváit (mikrofiláriák), amik itt több évig is képesek életben maradni, majd a szúnyog vérszíváskor felveszi, és benne alakulnak át fertőzőképes lárvává, amit a következő vérszíváskor a szúnyog át is ad az új gazdának. Itt aztán megkezdik vándorlásukat a kötőszövetben, izomszövetben a mellkas felé, és bejutnak a nagyobb erekbe ill. a szívbe is.

A szívférgességet (D.immitis) a 90-es évek végén még mint egzotikus, nálunk nem létező, de Amerikában , és egyes dél-európai, illetve trópusi országokban már elterjedt betegségnek ismertük. Nálunk még mint behurcolt  - az említett országokat megjárt és ott fertőződött kutyák - betegségeként tartottuk számon.Az időjárási változásokkal párhuzamosan a szúnyogok (mint köztigazdák)  terjedésével, valamint az egyre gyakoribb egzotikus helyekre való utazásoknak köszönhetően ezek a fonálférgek mind gyakrabban előfordulnak Közép-Európában is. Ma már tudjuk, hogy hazánkban is mind gyakoribbak, ezért kell tudatosan védekezni ellenük!

A fertőződés kezdetben nem jár egyértelműen súlyos tünetekkel, leginkább fáradékonyság, kedvetlenség, esetleg súlyvesztés jelentkezik. Különböző, vérvételen alapuló vizsgálatokkal lehet a fertőzöttséget kimutatni. A gyógykezelés nem egyszerű, itt is a megelőzés a jól járható út! Ennek egyik része a szúnyogok elleni védekezés, a másik pedig olyan gyógyszerek, amik a mikrofiláriákat vagy az egyéb fejlődési alakokat elpusztítják. Erre a célra leginkább különböző spot on (rácsöpögtetős) készítmények használhatók!

A bőrférgesség (D.repens)  fertőzöttség hazánkban már igen elterjedt, fejlődésmenete hasonlít a szívféregéhez, de célszerve a bőr, a bőr alatti kötőszövet. Ez a féreg kevésbé veszélyezteti a kutya egészségét, de a szúnyogok átvihetik emberre is.

Bőrféreg

Kutyákban leggyakrabban kis csomókat képez a bőr alatti kötőszövetben, ritkábban viszkető kiütéseket. Emberben is a férgek leggyakrabban a bőr alatt telepednek meg, de olykor máshol is, pl. a tüdőben, a csepleszen (a hasüregben), a szem kötőhártyája alatt, férfiak esetében a mellékherében vagy az ondózsinorban, nők esetében pedig a mellben. A fertőzés általában emberben sem okoz súlyos problémát, legfeljebb átmenetileg enyhe feszes duzzanatot és fájdalmat. Gondot leginkábba szem érintettsége okozhat.

   
Bőrféreg

A bőrféreg fejlődésmenete hasonló a szívféreghez, vagyis a vérben keringő utódokat, ún. mikrofiláriákat a szúnyogok oltják át vérszívás közben. A fő különbség a féreg megtelepedési helye, míg a szívféreg a szívben, nagyobb, erekben, tüdőben, addig a bőrféreg a bőr alatti kötőszövetben ágyazódik be és kezd el szaporodni, és mikrofiláriákat a vérpályába juttatni.

A szívféreghez hasonlóan a bőrférgek sem tudnak emberben szaporodni, ún. abortív fertőzés alakul ki.Dr.Skaliczky S. Péter,  Kedvenc Rendelő ,
www.kedvencrendelo.hu

 
 

 
 
 

Kezdőlap